Online Diary blog lynn: KETAM BLACK PEPPER

Sabtu, 27 April 2013

KETAM BLACK PEPPER

Bahan-bahan:

2 ekor ketam (anggaran 850g)
Segenggam kecil lada hitam
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3-4 sudu kicap cair
3-4 sudu sos plum
4-5 sudu sos tiram
Sedikit garam
secubit dua gula
2 pokok daun kucai
Minyak


Cara-cara:
  • Rebuskan ketam dengan air yang minimum. Ketepikan
  • Tumbuk lada hitam, bawang putih dan halia hingga hancur.
  • Tumiskan hingga agak garing. Masukkan air rebusan ketam.
  • Masukkan sos dan masak hingga pekat.
  • Seimbangkan rasanya.
  • Masukkan ketam dan daun kucai. Kacau sebentar dan tutup api.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen