Online Diary blog lynn: KETAM BERLADA

Sabtu, 27 April 2013

KETAM BERLADA





bahan-bahan
1) Ketam dikerat 2 (1 ekor)
2) Pes cili (4 sudu)
3) Bawang merah (4 ulas)
4) Bawang putih (1 ulas)
5) Bawang besar dipotong ulat (1/2 biji)
6) Air asam jawa (secukupnya)
7) Garam (secukup rasa)
8) Gula (secukup rasa)
9) Minyak untuk menumis (secukupnya)


cara memasak

Tumis bawang putih (diketuk) hingga wangi, diikuti dengan bawang
 merah (dipotong halus).
Masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan garam dan gula. Kacau sebati.
Masukkan bawang besar. Biar hingga bawang besar layu.
Masukkan ketam dan air asam jawa. Kacau sebati.
Tutup kuali supaya ketam masak sekata.
Kacau hingga pecah minyak sebelum dihidang.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen