*Santan
*Ikan sardin dalam tin-2(bersaiz besar)
*Bawang merah-2 biji
*Bawang putih-3 ulas
*Sedikit halia
*Serbuk ikan kari-2 peket bersaiz kecil
*Sejemput herba campur
*2 keping asam
*tomato(pilihan)
*kentang-6 biji(dipotong 8)
*minyak untuk menumis
Cara-cara:
1)Kisar bawang putih, bawang merah dan halia secara berasingan.
(Saya guna batung lesung je)
2)Masukkan serbuk kari dan daun kari ke dalam mangkuk lain. Tambahkan air dan gaul rata.
3)Kemudian, minyak dimasukkan ke dalam periuk dan tumiskan herba campur sehingga naik bau sedikit
4)Bawang merah dan halia dimasukkan . Tumis sehingga naik bau dan masukkan bawang putih. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air tadi.
5)Kentang dimasukkan dan biarkan sehingga kentang betul2 empuk.
6)Setelah empuk, masukkan asam keping dan sardin bersama kuahnya.Masukkan santan dan biarkan merenih.
7)Tambahkan garam jika perlu dan boleh masukkan tomato jika suka..^_^
0 ulasan:
Catat Ulasan