Online Diary blog lynn: KETAM GORENG TELUR MASIN

Sabtu, 27 April 2013

KETAM GORENG TELUR MASIN






bahan-bahan
  • 3 ekor ketam
  • 2 biji telur masin
  • 3 sudu besar butter
  • 1/4 - 1/2 cawan susu cair
  • 2 tangkai daun kari
  • 3 ulas bawang putih
  • 2-3 biji cili padi - hiris 
  • sedikit garam dan gula

Cara-cara
  • Belah ketam kepada dua atau empat bahagian.Cuci bersih.
  • Rebus telur masin. Kemudian keluarkan isinya dan hancurkan.
  • Panaskan butter, tumis bawang, cili dan daun kari hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan susu cair. Dan masukkan sekali ketam.
  • Tutup kuali supaya ketam masak sepenuhnya. Sesekali balik2kan supaya masak sekata. Apabila kuah hampir kering, masukkan telur masin dan gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Garam jangan banyak sbb telur dah masin. Keringkan sebentar dan matikan api. 
  • Angkat dan hidangkan.
  • Nota : Jika ingin ketam digoreng dahulu, campurkan ketam dengan 3 sudu tepung jagung dan sedikit garam. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga masak. Kemudian toskan

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen